Veelgestelde vragen

Krijg ik de kosten vergoed door mijn zorgverzekering?

De kosten worden niet vergoed door zorgverzekeraars. De zorgverzekeraars hebben vooralsnog alleen de programma’s van het Trimbos instituut erkend voor vergoeding.

Ik wil minderen, kan dat ook?

Als je wilt breken met gewoontes zul je een langere tijd niet moeten drinken. Je kunt dan je gewoonte ‘resetten’. We adviseren om dat minimaal 30 dagen te doen, maar het meest effectief is het om 3 maanden tot een jaar niet te drinken. Helemaal niet stoppen en minder gaan drinken maakt je niet vrij van je gewoonte, je blijft er dan in je hoofd mee bezig. Echte helderheid en vrijheid bereik je door (een tijd) ‘clean’ te zijn. In de training is er veel aandacht voor het verlangen naar minderen en de angst om te stoppen.

Ik weet nog niet of ik wel wil stoppen, is het dan iets voor mij?

Zeker! Je hoeft niet te weten wat je met je alcoholgebruik wilt op langere termijn als je aan een training of cursus begint. Gaande het proces zul je nieuwe dingen gaan zien en wellicht anders naar jezelf en je gewoontes kijken. Vanuit deze nieuwe inzichten kun je een besluit nemen. Tijdens deelname aan de training of cursus drink je in ieder geval niet.

Kan ik dan nooit meer drinken?

Nooit is een hele lange tijd en niet te overzien. Het werkt beter om de periode die je niet drinkt af te bakenen. Aan de hand van de ervaringen in die periode kun je je besluit hernieuwen of wijzigen. Om echt vanuit de ervaring van ‘niet drinker’ te kunnen oordelen is het van belang dat die periode een langere tijd duurt.

Ik ken iemand die teveel drinkt in mijn omgeving, wat moet ik doen?

Je kunt met iemand in gesprek gaan over zijn alcoholgebruik en vooral zeggen wat jij daar moeilijk aan vindt. Je kunt deze persoon wijzen op de programma’s van Voorbij Alcohol. Ook kun je met iemand kijken naar de gratis video’s op ons youtube kanaal.

Ik houd niet van groepen, kan ik hier dan iets anders doen?

Je kunt de online cursus www.30dagenzonderalcohol.nl volgen. Deze doe je individueel. Af en toe geven we een informatiemiddag- of avond. Om de data te weten, meld je dan aan op de nieuwsbrief. Hier kun je aanwezig zijn zonder dat je iets hoeft te zeggen in het openbaar. Overigens, het is wel interessant om te weten waarom je niet in een groep wilt werken. Zijn de schaamte -en schuldgevoelens te groot? Bedenk dan dat dit voor iedereen die worstelt met alcohol het geval is. Eigenlijk heeft niemand in eerste instantie zin in een groep. En echt, in iedere groep hoor ik hetzelfde: ik ben zo blij dat iedereen die hier zit ‘normaal’ is. Het stigma op alcohol is zo groot dat we denken dat ‘de anderen’ allemaal slechtverzorgde en ’s morgens om 10 uur jeneverdrinkende asocialen zijn. Dat zijn ze niet. Ze zijn net als jij. Echt.

Ik wil graag individuele gesprekken, kan dat?

In een groep kun je heel snel bereiken waar we in individuele gesprekken een jaar over zouden doen. Daarom biedt Voorbij Alcohol geen langlopende individuele trajecten. Wanneer je een training of cursus hebt gedaan is het wel mogelijk om daarna één of een aantal individuele sessies te doen. Een aantal sessies na een training kunnen je helpen om wat je geleerd en beleefd hebt te integreren in je dagelijks leven. Wil je een gesprek ter kennismaking? Kijk dan even hier. Wij kunnen eventueel doorverwijzen naar gespecialiseerde collega’s die wel individueel werken.

Ik heb allerlei vragen terwijl ik de online cursus doe, wat moet ik daarmee?

Wanneer je de online cursussen volgt zul je van alles over jezelf tegenkomen. Het kan zijn dat je met vragen rondloopt over jezelf of over de inhoud van de cursus. Kom naar de geheime Facebookgroep met je vraag, wellicht leeft hij ook bij anderen. Daarnaast kun je altijd je vraag stellen via email.

Geeft Voorbij Alcohol ook email coaching?

Voorbij Alcohol biedt op verzoek email coaching. Als je veel vragen hebt en meer begeleiding nodig hebt dan zijn de trainingen echt iets voor jou. Hier is heel veel tijd voor jouw persoonlijke verhaal en krijg je van Petra begeleiding op maat.

Ik voel me wat onzeker/in de war door de cursus, wat moet ik doen?

Het kan zijn dat er allerlei gevoelens in je wakker worden waar je niet zo goed raad mee weet. Blijf er niet alleen mee. Spreek er over met je omgeving of met je huisarts. Je kunt ook een mail sturen naar Voorbij Alcohol. We kijken dan samen wat er in dit moment voor je nodig is.

Ik ben professional in zorg en/of hulpverlening, hoe kom ik meer te weten over deze methode?

Wij verzorgen graag een introductie of bijscholing aan collega’s en doorverwijzers over onze methode. Neem daarvoor contact op via email. Ook bedrijven die actief aan de slag willen met alcoholbeleid kunnen contact opnemen. Eind 2017 zullen we starten met een workshop/bijscholing voor professionals (coaches, praktijkverpleegkundigen etc). Wil je op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Hoe wordt er met mijn gegevens omgegaan?

Alle persoonlijke gegevens worden vertrouwelijk behandeld volgens de wet op de persoonsregistratie. Wij hebben geen gedeeld dossier met zorgverzekeraars, werkgevers of andere instanties.

Hoe kan het dat deze methode werkt?

De methode van Voorbij Alcohol richt zich op mensen die in een relatief vroeg stadium door hebben dat hun alcoholgebruik verdere ontwikkeling in de weg staat. Ook willen zij meer van het leven maken dan zij nu doen. Deze twee ingrediënten geven aan dat er reflectief vermogen is en verlangen naar groei. Voorbij Alcohol geeft een adequate oplossing voor deze (onbewuste) vragen en verlangens. De modellen zijn concreet en leveren direct positief resultaat wat verandering eenvoudig maakt. Voorbij alcohol werkt niet voor mensen die alcoholafhankelijk zijn volgens de DS-IV criteria. Voor hen is de reguliere verslavingszorg nodig. De cursussen en trainingen kunnen dan wel heel goed werken als nazorg, ze bespoedigen en verdiepen integratie.

Waarom moet ik opgeven hoeveel ik drink als ik mij aanmeld?

Voorbij Alcohol is geschikt voor wat de reguliere verslavingszorg ‘overmatige drinkers’ of ‘probleemdrinkers’ noemt. Wanneer je meer drinkt en alcoholafhankelijk bent is er ook medische begeleiding nodig. Je kunt dan beter contact opnemen met de reguliere verslavingszorg.

Waarom moet ik ook contact opnemen met mijn huisarts?

Wanneer je langere tijd heel veel drinkt kan er als je in één keer stopt een alcoholinsult optreden. Dit is een soort epileptische aanval. Je huisarts kan inschatten of je dit risico loopt. Daarnaast is een huisarts een vertrouwenspersoon. Als je nog nooit iemand hebt verteld over je alcoholgebruik is de huisarts de aangewezen persoon om over jezelf te vertellen. Als je dat wilt kun je ook ondersteuning aan hem of haar vragen als je bang bent voor ontwenningsverschijnselen.

Ik ben bang voor ontwenningsverschijnselen, wat kan ik verwachten?

In de programma’s hebben we aandacht voor de ontwenningsverschijnselen. Het kan zijn dat je slecht slaapt of juist heel erg moe bent. De ontwenningsverschijnselen verdwijnen na een aantal weken. In de cursus en training krijg je tips hoe je hier mee om kunt gaan. Ook zijn hier video’s over op youtube. Wanneer je op internet zoekt is ook heel veel info hierover te vinden.

VA-2.0-De-Verdieping500