Alcohol, schaamte en nabijheid

Een week of 2 geleden ben ik naar Le Puy Ardouin vertrokken voor bijna een half jaar! Heerlijk én toch ook wel weer gek om het Nederlandse leven en de Nederlandse mensen achter me te laten. Het is fijn om hier te zijn en ik realiseer me regelmatig wat en wie ik allemaal mis: leuke festivals, de mogelijkheid om face-to-face sessies te doen, even een bakje koffie met een goeie vriendin … Gelukkig komen lieve vrienden en familie deze kant op en natuurlijk ook deelnemers : ). Van 20-27 mei is hier op Le Puy de Basistraining. Vorige week sprak ik een ex-deelnemer en zij zei: ‘Ik hoop dat jullie nog heel lang die week blijven doen, want voor mij was het een life-changing event. Echt een keerpunt in mijn leven wat ik nooit zal vergeten. Niet alleen om het effect op mijn niet meer drinken, maar op zoveel meer vlakken in mijn leven.’ Het is superfijn om dat soort berichten te horen, én het is best lastig om voldoende deelnemers te vinden voor deze groep.

Dat is behoorlijk begrijpelijk want het is me nogal wat: erkennen dat je iets aan je alcoholgebruik wilt doen, de moed vinden óm daar iets aan te gaan doen, de stap nemen om daarmee ‘met je billen bloot’ te gaan in een groep en … dan ook nog eens 1000 kilometer reizen naar een onbekende plek in het buitenland. Om potentiële deelnemers naderbij te zijn, en omdat ik een ander licht wil werpen op ‘alcoholproblematiek’, ben ik begonnen met vloggen, het maken van video’s. Je kunt de video’s hier bekijken. Wil je geen filmpje meer missen? Abonneer je dan op het Youtube kanaal van Voorbij Alcohol.

Speelt alcohol in jouw leven geen dominante rol (meer)? Misschien ken je iemand bij wie dit wel het geval is én die je het gunt: een vrije relatie met alcohol in plaats van een plichtmatige of obsessieve. Ga er eens een praatje over aan, niet om hem of haar op het matje te roepen, maar vanuit interesse. Bied eens een uitnodiging om de beelden die er leven te delen, wissel gedachten uit, open, eerlijk en nieuwsgierig. In dit filmpje vertel ik hoe belangrijk ‘een ventiel’ is.

Tot slot attendeer ik je nog op de Re-Treat, een week hier op Le Puy waar je lekker op jezelf bent, we voor je koken en je mee kunt doen aan de ochtendmeditatie. Rust, ruimte, stilte. En goed gezelschap : ). Voor iedereen, of je nou iets met alcohol hebt of niet. We zien je graag.

Warme groet,

Petra